"Sinds de nieuwe matrassen is de uiergezondheid verbeterd”
‘Een duurzaam en comfortabel ligbed voor onze koeien’, daar was veehouder Henk Tankink twee jaar geleden naar opzoek. Hij kwam uit bij het Friesian Island matras van Cowhouse. In de stal, die plaats biedt aan 430 koeien, zijn de nieuwe matrassen in twee fasen geïnstalleerd. Eerst de laagproductieve groep en de droge koeien. Afgelopen winter volgde de renovatie van de ligbedden bij de hoogproductieve koeien. Henk Tankink: “Dit matras biedt de koeien een zacht ligbed en comfort. Hierdoor zien we een structurele verbetering in de uiergezondheid.”
In het Achterhoekse Eibergen staat het bedrijf van de familie Tankink. De maatschap bestaat uit Henk en Jacqueline Tankink samen met dochters Manon én Sanne en haar vriend Jeroen. In 2013 heeft de familie naast de bestaande stal een nieuwe ligboxenstal gerealiseerd voor 350 koeien. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en biedt veel ruimte en comfort. “De oude stal met plaats voor 200 melkkoeien was vol”, vertelt Henk Tankink. “Met oog op de toekomst wilden we nog wel een stap maken. We hadden op dat moment de mogelijkheid om een nieuwe stal te bouwen en de veestapel uit te breiden. Die kans hebben we gegrepen.”
Het plan om met de nieuwe stal geleidelijk door te groeien naar 400 koeien veranderde toen de nieuwe fosfaatregels in 2015 ingingen. “We molken op dat moment zo’n 300 koeien. In die tijd kregen we de mogelijkheid om een maatschap aan te gaan met een veehouder uit de buurt. Hierdoor zijn we snel gegroeid en stond in 2017 de stal vol”, vertelt Tankink.
Lange levensduur en juiste comfort
Op het bedrijf, waar veel aandacht is voor koecomfort en duurzaamheid, staat een gezonde veestapel voorop. “Dit realiseren we door te zorgen voor goede voeding, goed graslandbeheer en onze koeien het juiste comfort bieden”, geeft de veehouder aan. Met de bouw van de nieuwe ligboxenstal negen jaar geleden werden de ligplaatsen voorzien van koematrassen. “Na een aantal jaren begon het topdoek van deze matrassen al scheuren te vertonen”, vertelt Henk. “De levensduur van dit matras bleek te kort”, dit moest anders besloot de veehouder. “Daarom zijn we ons twee jaar geleden gaan oriënteren op andere koematrassen die onze koeien het juiste comfort bieden én een lange levensduur hebben. We hebben de Friesian Island matras bij een collega-veehouder gezien en dit sprak ons erg aan”, vertelt de veehouder. Anderhalf jaar geleden zijn de ligboxen bij de laagproductieve groep in de nieuwe stal voorzien van Friesian Island matrassen. Op dat moment zijn in de voormalige ligboxenstal uit 1976, die tegenwoordig dient als huisvesting voor de droge koeien en strohokken, ook de ligplaatsen vervangen door de nieuwe matrassen. Afgelopen winter volgde het tweede deel bij de hoogproductieve koeien.
‘10% minder uierontsteking en 40 punten gedaald in celgetal’
Met de nieuwe matrassen in de stal ziet de veehouder een positief effect op de koegezondheid. “De uiergezondheid is structureel verbeterd. Het celgetal is met 40.000 punten gezakt en we hebben 10% minder uierontstekingen”, vertel Tankink tevreden. “Het voordeel van dit matras is de zachtheid en het comfort”, stelt hij. “De koeien hebben goede grip op het matras, waardoor ze makkelijker opstaan. Zelfs als het matras nat is blijven ze goede grip houden. Ze zakken er echt met de klauwen in weg.”
Swipe/klik rechts voor meer foto's >
Lange levensduur
Een belangrijk aspect bij de keuze voor de nieuwe matrassen was voor de veehouder de levensduur. “Met de topcover van de Friesian Island koematras verwachten we een langere levensduur. De topcover is dicht en mooi vlak. Hierdoor kunnen we de ligplaatsen makkelijker schoonmaken”, geeft de veehouder aan. “Twee keer per dag doen we een ronde langs de ligboxen om ze schoon te schrapen en te voorzien van zaagsel met wat kalk.” De veehouders werken netjes en zijn scherp op een schone omgeving. De koeien worden goed verzorgd en de rust tussen het vee is duidelijk merkbaar.
Op enkele boxen in de oude stal na zijn alle ligplaatsen op het bedrijf voorzien van de nieuwe matrassen laat veehouder Tankink tevreden zien. “De investering in koecomfort betaalt zich terug”, zegt hij resoluut. “Een gezonde koe betekent een hogere melkproductie en lagere dierenarts kosten. Ons doel is niet een maximale productie, maar een optimaal saldo behalen. Koecomfort is hierin erg belangrijk”, stelt de veehouder.
Efficiënt werken
Op het bedrijf werken de Achterhoekse veehouders met een aantal werknemers. “Zij helpen ons met de vaste werkzaamheden, zoals het melken. We melken twee keer daags 400 koeien in een 2x12 Rapid Exit melkstal. Per melking zijn we zo’n vier uur bezig”, vertelt Tankink, die op het bedrijf met vaste protocollen werkt. “We hebben een vast ritme, overal hangen whiteboards zodat iedereen weet wat er moet gebeuren. Dit werkt heel efficiënt en zo blijven we goed bij met de werkzaamheden”, vertelt hij. Zowel in de nieuwe en oude stal zijn selectiepoorten geplaatst. “Hierdoor kun je met één persoon makkelijk de koeien verplaatsen,” legt hij uit. Twee voergangbruggen zorgen ervoor dat de koeien schoon en gemakkelijk over de voergang kunnen steken.
Melkstal en voormalige ligboxenstal
Swipe/klik rechts voor meer foto's >
Hoewel de regelgeving in de sector een uitdaging blijft heeft Henk Tankink nog altijd veel plezier in het ondernemen. “De afwisseling van het werk met de koeien en op het land maakt het leuk. Ook het ondernemerschap is mooi. Je wilt netjes presteren en dit maakt het uitdagend”, stelt de veehouder die als doel heeft goede technische en financiële resultaten behalen. Hoe het bedrijf er over 10 jaar uitziet? De tijd zal het uitwijzen. Met de volgende generatie in de maatschap en de moderne ligboxenstal is het bedrijf in ieder geval klaar voor de toekomst.
Bedrijfsgegevens
In het dorp Eibergen, in de Achterhoek, staat het melkveebedrijf van de familie Tankink. De maatschap bestaat uit Henk en Jacqueline Tankink samen met dochters Manon én Sanne en haar vriend Jeroen. Manon werkt fulltime buiten de deur en Jeroen houdt zich naast het melkvee bezig met de akkerbouwtak van het bedrijf. Het bedrijf heeft 410 koeien (incl. droge koeien). De jongvee opfok besteden ze uit. Het rollend jaargemiddelde ligt op 9300 kg melk per koe per jaar met 4,55% vet en 3,65% eiwit. Ze hebben 175 hectare grond in gebruik, waarvan 125 hectare eigendom. Het celgetal ligt op 110.