“We zijn gegaan voor koecomfort“
Nabij het Utrechtse dorp Werkhoven, verscholen tussen de fruitbomen, staat de boerderij van de familie Spithoven. Afgelopen jaar bouwden ze een nieuwe ligboxenstal aan hun bestaande stal. Met koegezondheid en comfort als belangrijk speerpunt hebben ze gekozen voor Dutch Mountain matrassen. Spithoven: “De koeien hebben er vertrouwen in en laten zich echt neerploffen op het matras.”
Freek en Denise Spithoven zijn echte koeienboeren. Samen met hun kinderen Freek (15), Jop (13) en Mirte (8) zorgen ze met veel liefde voor de koeien. Koewelzijn en comfort staat voorop in het bedrijf. “In 2015 hebben we het melkveebedrijf officieel overgenomen van mijn ouders”, vertelt Freek die twintig jaar geleden toetrad bij zijn ouders in maatschap. Het bedrijf heeft zich door de jaren heen goed kunnen ontwikkelen. Tien jaar geleden zijn de veehouders overgestapt op twee melkrobots met als doel gestaag door te groeien naar 120 koeien. “Drie jaar geleden kregen we de mogelijkheid 15 koeien en fosfaatrechten bij te kopen van een oom”, vertelt Freek. Een mooie kans voor de veehouders. “Door de groei werd onze bestaande stal te krap. Het plan om de ligboxenstal uit te breiden lag al langer op tafel. Uiteindelijk zijn we door regelgeving en vergunningen jaren bezig geweest om de nieuwe stal te mogen realiseren”, vertellen de veehouders over dit proces. “Uiteindelijk mochten we vorig jaar toch bouwen. In september 2020 is het eerste gat voor de nieuwe stal gegraven en in november liepen de koeien al in de stal. Dit ging toen snel”, vertelt Freek enthousiast. De nieuwe stal is verbonden met de bestaande stal en is voorzien van 58 ligboxen, een ruim strohok en een doorgang naar de weide.
Vergelijkbaar comfort als diepstrooisel
De veehouders zijn scherp op koegezondheid en comfort. Dit zie je terug in de stal. “We streven naar het verhogen van de levensproductie van onze koeien”, geeft Freek aan. “Koecomfort is hierin een belangrijke pijler. Omdat we nieuw gingen bouwen hadden we de mogelijkheid de stal zo in te richten dat de huisvesting bijdraagt aan het verhogen van de levensduur en levensproductie.”
“In de bestaande stal lagen matten van zo’n 15 jaar oud. Het was ook tijd voor wat nieuws”, stelt Freek. “We hebben diverse bedrijven bezocht met diepstrooisel, maar zagen dat hier veel werk bij kwam kijken. We zijn ons toen verder gaan oriënteren naar andere opties die hetzelfde comfort kunnen bieden als diepstrooisel. Eigenlijk kwamen we al snel bij het Dutch Mountain matras uit. We hebben het matras in de praktijk bekeken bij een aantal collega-veehouders en dit sprak ons erg aan.”
“De koeien zijn zelfverzekerder”
In totaal zijn 82 boxen in de stal voorzien van het Dutch Mountain matras, die een dikte heeft van 14 cm aan de voorzijde en afloopt naar 10 cm aan de achterzijde. “We zijn heel erg tevreden over de matrassen”, geven de veehouders enthousiast aan. “De koeien staan makkelijk op en zijn zelfverzekerder op de matrassen”, ziet Denise. “Het gedrag is vergelijkbaar met wanneer een koe in het land loopt, dan zie je ook dat ze snel gaat liggen en staan. Ze hebben er vertrouwen in en laten zich echt neerploffen op het matras.”
De koeien liggen er relaxed bij en er heerst rust in de stal. “Als je in de ochtend de stal inloopt dan zijn alle Dutch Mountain matrassen bezet”, geeft Denise aan. “Het biedt de koeien het juiste comfort. Bovendien kunnen we de matrassen makkelijk schoonhouden. Hier besteden we evenveel werk aan als voorheen met de oude matten.”
Minder beschadigingen achterpoten
Met de nieuwe stal hebben de veehouders een flinke stap vooruitgezet. “We zijn gegaan voor koecomfort”, stelt Spithoven gedreven. “De koeien doen het goed. We zien dat de nieuwe stal een positief effect heeft op de gezondheid. We hebben minder problemen met de klauwgezondheid. Ook zorgen de nieuwe matrassen voor minder beschadigingen op de achterpoten.”
Meer werkplezier
“Met de nieuwe stal is het werkplezier omhooggegaan”, stelt Denise tevreden. “We zijn blij dat we dit hebben kunnen realiseren. Hier haal je energie uit. Het is belangrijk dat je doelen stelt en weer een stap vooruit gaat met het bedrijf.” De veehouders zijn tevreden en focussen zich nu op het verhogen van de levensproductie. Hoe ze dit gaan realiseren? “Met goed comfort voor de koeien, de juiste voeding en een stuk genetica”, somt Freek op.
Bedrijfsgegevens:
In Werkhoven (provincie Utrecht) hebben Denise en Freek Spithoven samen met kinderen Freek (15), Jop (13) en Mirte (8) een melkveebedrijf. Hier melken ze 115 koeien en houden 70 stuks jongvee. Ze leveren PlanetProof- melk. Het rollend jaargemiddelde is 10.976 kg melk per koe per jaar met 4,32% vet en 3,63% eiwit. Het celgetal ligt rond de 100. Ze beheren 48 hectare gras, 10 hectare maïs en 8 hectare natuurland.